Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Fx analizi

Fx analizi

admin admin -

USD/TRY: Cuma günü ABD'de açıklanan İstihdam Raporu'nda ekonomide soğumaya işaret eden rakamlar gözlendi. Tarım dışı istihdam artışı 150bin kişi ile 180bin olan beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı hafif artarak %3,9 oldu. Ortalama saatlik ücretler de beklentilerin hafif altında kalarak aylık bazda %0,2 oranında artış gösterdi. Hafta ortasında ABD Hazine'sinin uzun vadeli borç ihraç tutarını beklentilerin altında tutması  ile düşüş kaydeden ABD on yıllık tahvil faizinde veri sonrasında geri çekilme %4,50'in altına kadar devam etti. Hafta ortasında söz konusu faizler %5'e yakın seyretmekteydi. Bu  ortamda cuma günü Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde de belirgin pozitif bir hava vardı. Küresel piyasalarda haftaya başlarken de risk algısı olumlu. GOÜ para birimleri de genel olarak artı bölgede seyrediyor. Bu hafta, kırılganlığın devam ettiği ancak risk iştahını şu aşamada bozmayan Orta Doğu'daki gelişmeler izlenecekken, ABD'de Fed üyelerinin açıklamaları öne çıkıyor. Avrupa'da ise PMI'lar öne çıkarken veri gündemi görece sakin. Yurtiçi tarafa bakıldığında; ülke risk primimizdeki belirgin iyileşme (5 yıllık CDS: 365 baz puanda) sürerken, Dolar/TL'de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Cuma günü 28,41 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu görüntü devam edebilir. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in bugünkü Türkiye ziyareti öne çıkıyor.

EUR/USD: ABD'de geçen hafta açıklanan Fed faiz kararı, Fed'in faiz artışlarında zirveye yaklaştığına yönelik beklentileri artırdı. Faizlerdeki yüksek seyre karşın şirket finansallarının da genel olarak beklentileri karşılamasıyla risk iştahı pozitif seyretti. Buna ek açıklanan veriler ekonomide beklenen soğumanın yaşanabileceğine işaret ederek tahvil faizlerinde gerilemeye neden olurken, ABD Hazinesi'nin borçlanama programı önemliydi. Bu program ve cuma günkü ABD istihdam verisi ile birlikte ABD on yıllık tahvil faizi %4,50'nin altına kadar geriledi. EURUSD de haftanın son işlem gününde %1 yükselerek 1,0731 seviyesinden kapattı. Cuma günkü risk algısı bu sabah da devam ettiği için paritede  200 günlük ortalamanın bulunduğu 1,08 seviyesine kadar yükseliş görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0675 destek seviyesi konumunda.

XAU/USD: Jeopolitik gerginliklerle sert yükseliş kaydeden değerli maden ABD tahvil faizlerindeki gerileme ile 2.000 seviyesinin üzerine çıktı. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamadı. Özellikle, jeopolitik taraftaki gerilimin  bir miktar arka planda kalması kar satışlarına neden oluyor olabilir. Bu sabah da cuma kapanışı olan 1.993 seviyesinin altında işlemler geçmekte. Şu aşamada, kısa vadeli teknik görüntüye istinaden Ons Altın'da 1.993 seviyesinin altında kar satışları sürebilir. Ancak, faizlerdeki görüntü nedeniyle olası düşüşlerde destek seviyelerinden tepki gelebilir ki 1.972 yakın destek olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası yükselişlerde 1.993 seviyesinin kırılması durumunda 2.010 direnç bölgesi önemli.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir