Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Fx analizi

Fx analizi

admin admin -

USD/TRY: Çin'den enflasyon verilerinin izlendiği bu sabah risk iştahında net bir görüntü yok. Pariteler ve borsa endekslerinde hareketler yatay. Çin'de açıklanan TÜFE yıllık %0,2 ile %0,1 olan beklentilerden fazla düşerken, ÜFE de yıllık %2,6 geriledi. Bu rakamlar Çin'de deflasyon riskini tekrar gündeme getirdi. ABD'de son açıklanan ve ekonomide soğumaya işaret eden veriler ile Avrupa'da devam eden zayıflık da küresel büyümeye yönelik endişeleri bir miktar artırmış durumda. Diğer yandan, makro veriler merkez bankalarının sıkılaşma döngülerinin sonuna gelmiş olabileceği argümanını da destekler nitelikte. Talep endişeleri ile 80 USD'nin altına gerileyen Brent petroldeki hareket de yakından izlenirken, ABD on yıllık tahvil faizi %4,50'nin altını gördü. Petrol ve tahvil faizlerindeki gerileme yurtiçinde sadeleşme kapsamında atılan adımlar için destekleyici. Sabit getirili piyasadaki hareketler de fiyatlamaların normalleşmeye başladığına işaret ediyor. 5 yıllık CDS'imiz de zaten 400 baz puanın altına gevşeyerek önden fiyatlama eğilimi göstermişti. Kur tarafında ise önemli bir değişiklik yok. Dolar/TL'de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Dün 28,47 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu görüntü devam edebilir.

EUR/USD: ABD'de tahvil faizleri, politika faiz oranlarının tepe noktaya ulaşmış olabileceği beklentilerini yansıtıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50'nin altına sarkma eğiliminde. Yatırımcılar aralık ayında ABD'de faiz artırımı ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu ve gelecek yıl başka artış yapılmayacağı yönünde fiyatlamalar yapıyor. Diğer taraftan dün IMF tarafından yayımlanan Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünümü raporunda Raporda 2023 yılı için büyümenin yavaşlayacağı beklentisi vurgulandı. Bugün ECB Başkanı Lagarde ve Fed Başkanı Powell'ın konuşmaları takip edilecek.  Powell, Washington'da para politikasının önündeki zorluklar konulu IMF Konferansı'nda konuşacak. Powell bu konuşmasında politika faizi belirlemede tahvil faizlerinin etkisine değinebilir. Ancak açıklamaların piyasaya etkisinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bugün ayrıca ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. EURUSD'ye bakıldığımızda, bu sabah 1,07 civarında hareket eden paritede yukarıda 1,0755/80 direnç bölgesi olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1,0670 ve 1,0615 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Jeopolitik haber akışları ile sert yükseliş kaydeden değerli maden, söz konusu haber akışının bir miktar arka planda kalması ile kar satışı baskısı altında kalmaya devam etti. Beklentilerde majör bir değişikliğe neden olmasa da Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalar da satışta etkili oldu. Geçtiğimi hafta 2.000 seviyesinin hafif üzerini gören Ons Altın'ın 1.950'nin altına sarkma eğiliminde olduğunu izliyoruz. Diğer yandan, küresel büyüme endişelerinin gündeme gelmesi merkez bankalarının sıkılaştırma döngüsünün sonuna geldiğine yönelik beklentileri artırabilir. Bu da değerli maden için destekleyici olabilir ki düşüşün devam etmesi durumunda 1.935 destek olarak çalışabilir. Aksi durumda 1.923 sonraki destek konumunda. Yukarıda ise 1.964 ve 1.978 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir