Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Fx analizi

Fx analizi

admin admin -

USD/TRY: Geçtiğimiz günlerde risk pozitif ortamda düşüş kaydeden ve 103,2 seviyesine kadar gerileyen Dolar endeksi (DXY) dünkü FOMC toplantı tutanakları ile birlikte kısmi toparlanma eğiliminde. DXY bu sabah 103,8 seviyesine yakın seyretmekte. FOMC tutanaklarının Fed üyelerinin ihtiyatlı bir politika yaklaşımı içinde olduklarını göstermesi risk iştahı üzerinde bir miktar baskı yaptı. Ancak, genel olarak Fed'in faiz artışlarının sonuna geldiğine yönelik beklentiler devam ediyor. Bu kapsamda, Dolar'daki yükseliş şu aşamada tepki niteliğinde olduğu söylenebilir. Dolar'daki tepki ile Gelişmekte Olan Ülke para birimleri bu sabah hafif satıcılı. Bu arada, dün akşam saatlerinde ECB Lagarde'nin enflasyonda zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu belirtmesi de önemliydi. Bu sabah ise İsrail'in Gazze'de geçici ateşkesi kabul ettiğine yönelik haber akışı bir taraftan öne çıkarken, çip üreticisi Nvidia 3Ç'de beklentilerin üzerinde kar ve gelir elde etmesine karşın 4Ç'de Çin satışlarının önemli ölçüde azalmasının beklendiğinin açıklanması fiyatlamalarda sınırlı da olsa etki yapıyor. Veri tarafında bugün ABD'de dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek veriler arasında. Avrupa Bölgesi'nde de tüketici güven endeksi açıklanacak. Yurtiçi tarafa bakıldığında yarınki TCMB toplantısı beklenirken; fiyatlamalar tarafında, makro finansal istikrarı güçlendirecek sadeleşme süreci kapsamında atılan adımların meyveleri alınıyor. (Kur Korumalı Mevduatta düşüş, cari dengede iyileşme vs.) Bu kapsamda da ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) uzun bir aradan sonra 350 baz puanın altına geriledi. 5 yıllık CDS bu sabah itibarıyla da 336 baz puanda. Bu gelişmeye Borsa İstanbul pozitif tepki verirken, gösterge tahvil %40'ın hafif üzerinde sakin bir görüntü sergiliyor. Kur tarafında ise net bir değişiklik yok. Dolar/TL'de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Dün 28,79 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu görüntü devam edebilir.

EUR/USD: Dün 1,0970 seviyesini zorlayan parite günü %0,3 kayıpla 1,0911 seviyesinden tamamladı. Akşam saatlerinde Lagarde'nin şahin sayılabilecek açıklamaları ekonomik görünümle ilgili endişeleri gündeme getirmiş olabilir. Diğer yandan, piyasanın FOMC toplantı tutanaklarındaki şahin ifadelere odaklanması da Dolar'ı bir miktar desteklemiş gözüküyor. Bu gelişmeler paritedeki hareketi açıklayabilir. Bu sabaha bakıldığında paritedeki baskı sürüyor. Teknik olarak, 1,0930 direncinin altında kalındıkça kısa vadeli aşağı yönlü riskler devam edebilir ve 1,0845 gündeme gelebilir. Sonraki destek ise 1,08 seviyesindeyken, yukarıda 1,0930 direncinin üzerinde 1,0970 bölgesi izlenebilir.

XAU/USD: Dün 2.007 seviyesine kadar yükseliş kaydeden değerli maden günü %1 primle 1.998 seviyesinden tamamladı. FOMC toplantı tutanakları sonrasında tepki arayışında olan Dolar'a karşın ABD on yıllık tahvil faizinde anlamlı bir değişiklik yok. Genel olarak da Fed'in faiz artışlarında sona geldiği görüşü devam ediyor. Bu kapsamda, Ons Altın'da yükseliş isteğinin sürebileceğini ve değerli madenin 2.010 yakın direncini kırarak yukarı yönlü hareketini ivmelendirebileceğini düşünüyoruz. Öne çıkan direnç 2.033 civarında. Diğer yandan olası geri çekilmelerde 1.985 ve 1.977 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir