Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

admin admin -

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Şükran günü tatili öncesinde Fed’in faiz artırım patikasının sonuna gelmiş olabileceği yönünde yoğunlaşan görüşlerle alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde dün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edildi. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 18 Kasım ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 24k kişi azalarak 209k seviyesinde, piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Önceki haftanın verisi de 231k’dan 233k seviyesine revize edildi. Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı bir önceki haftaya kıyasla 750 kişi azalarak 220k seviyesine indi. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 11 Kasım ile biten haftada 22k azalarak 1,84 mn seviyesine geriledi. İşsizlik maaşı başvurularında yaşanan sert düşüş, ABD'de istihdam piyasasının yüksek faiz oranlarına rağmen dirençli kalmaya devam ettiğine dair bir işaret olarak öne çıkıyor. Dayanıklı mal siparişleri Ekim ayı öncü verisi ise manşet bazda aylık olarak %5,4 düşüşle piyasa beklentisinden daha sert gerileme kaydetti. Çekirdek veri de aylık bazda değişim göstermeyerek beklentinin altında gerçekleşti. İstihdam cephesinde süregelen güçlü görünüme karşın, dayanıklı mal siparişleri verisindeki belirgin düşüşün sıkı parasal duruşun imalat aktivitesi üzerindeki olumsuz yansımalarını ortaya koyduğunu gözlemliyoruz. Bu arada hafta sonu yapılması planlanan OPEC+ toplantısı, Suudi Arabistan'ın diğer üyelerin petrol üretim seviyelerinden duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle görüşmelerde yaşanan gerilim dolayısıyla ertelendi. Toplantı 30 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. OPEC ve müttefikleri petrol fiyatları açısından giderek daha kırılgan bir tablo ile karşı karşıya. Ham petrol, üretim kesintilerinin piyasalarda hızlı bir sıkılaşmaya neden olacağı beklentilerine karşın, Eylül ayındaki zirvesinden yaklaşık %18 düşüşle varil başına 80 dolar civarına geriledi. Öte yandan gelecek yıl için görünüm daha da zayıf görünüyor ve yeni bir fazlalık potansiyeli var. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed’in Mayıs ayında 25 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı piyasalarda %45 oranında fiyatlanıyor. Bu oran geçen hafta %69 seviyesindeydi. ABD 2 yıllık tahvil faizleri %4,90, 10 yıllık tahvil faizi de %4,40 seviyesine hafif yükseldi. VIX endeksi ise 0,25 puan düşüşle 13,10 ile 14 Eylül’den bu yana görülen dip seviyeye geriledi. Nasdaq endeksi %0,46 artışla 14.265,86 seviyesine, Dow Jones endeksi de %0,53 değer kazancıyla 35.273,03 seviyesinden kapattı. S&P 500 endeksi de %0,41 yükselişle 4.556,62 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise ABD’nin Şükran tatili sebebiyle kapalı olacağı günde karışık seyrin hakim olduğunu izliyoruz. Özellikle Avusturalya’da iş aktivitesinin daralma hızının arttığına işaret eden Kasım ayı bileşik PMI verisi piyasalardaki görünümün temelini oluşturuyor. Aylık bazda 1,2 puan düşüşle 46,4 seviyesine gerileyen verinin daralma bölgesindeki seyrini ikinci aya taşıdığını görüyoruz. Bu çerçevede S&P ASX endeksi %0,60 değer kaybederken, Hang Seng endeksi de %0,33 ekside. Shangai ve Nifty endeksleri ise sırasıyla %0,17 ve %0,12 artış kaydediyor. IDX Composite endeksinde ise yükselişin %1’i aştığını izliyoruz. ABD vadelilerinde ise yatay negatif seyir takip ediliyor. Bugün Şükran günü tatili sebebiyle ABD piyasaları kapalı olacak. Euro Bölgesi cephesinde ise PMI verileri takip edilecek. Kasım ayı öncü imalat PMI verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 43,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisnini de 0,3 puan artışla 48,1 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD piyasaları yine Şükran günü tatili sebebiyle erken kapanış yapacak. Cuma günü ABD cephesinde PMI veriler izlenecek. İmalat PMI Kasım ayı verisinin aylık bazda 0,1 puan düşüşle 49,9 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Hizmet PMI verisinin de 0,2 puan gerileyerek 50,4 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir