Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

admin admin -

Dün piyasalarda neler oldu?

Makro veri gündemi haftanın ilk işlem gününde sakin seyretti. ABD’de dayanıklı mal siparişleri Ekim ayında beklentilere paralel bir şekilde %5,4 azalış gerçekleştirdi. Fabrika siparişleri Ekim ayı verisi için beklentiler %3,0 azalış göstermesi yönündeyken, %3,6 azalış gösterdi. Bir önceki ayın verisi ise %2,8’den %2,3’e revize edildi. Euro Bölgesi tarafında ise Sentix Yatırımcı Güven endeksi takip edildi. Aralık ayında yatırımcı güveni -16,8 seviyesinde açıklanırken, bir önceki ay – 18,6 seviyesinde bulunuyordu.

Açıklanan makro ekonomik verilerin yanısıra Euro Bölgesi’nde AMB yetkililerinden Guindos’un açıklamaları takip edildi. AMB yetkilisi Guindos, para politikasının tamamıyle veriye odaklı olarak belirlendiğini ve her toplantıda ayrıca değerlendirildiğini belirtti. Son dönemde enflasyonda görülen gerilemeyi olumlu bir sürpriz olarak değerlendiren Guindos, zafer ilan etmek için oldukça erken olduğunu yineledi. Bu gelişmelere ek olarak, Moody’s tarafından yayımlanan rapor dikkat çekti. Moody’s, küresel ekonomide görülen zayıflık ve kredi ödemelerinde oluşabilecek gecikmelerin banka karlılıkları üzerinde etkili olabileceğini ve bankaların 2024 yılında negatif bir görünüm ile karşılaşabilecekleri aktarıldı. Öte yandan, ABD ve Avrupa’daki gayrimenkul sektörü pozisyonlarının bankacılık sektöründe gelecek seneye ilişkin görünümü açısından artan bir risk oluşturduğu ifade edildi. Çin ekonomisine ilişkin yorumda ise; ekonominin gelecek yıl tüketici ve işletme harcamalarındaki yavaşlık, zayıf ihracat ve devam etmekte olan emlak krizi nedeniyle yavaşlaması bekleniyor.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,24 seviyesinde bulunurken, 2 yıllık tahvil faizi %4,62 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise 13,08 seviyesinde seyrediyor.

ABD hisse senedi endeksleri cephesinde haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,54 azalışla 4.569,78 ve Dow Jones endeksi %0,11 azalışla 36.204,44 seviyelerinden, Nasdaq endeksi ise %0,84 azalışla 14.185,49 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi endeksleri de haftanın ilk işlem gününde ılımlı negatif kapanış gerçekleştirdi. CAC 40 %0,18 azalışla 7.352,59, FTSE 100 endeksi %0,22 azalışla 7.512,96 seviyesinde gerçekleşirken, DAX endeksi %0,04 artışla 16.404,76 seviyelerinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Makro veri gündemi yoğun seyreden Asya piyasalarında bu sabah satıcılı seyir hakim. Çin tarafında Kasım ayında Caixin Hizmet PMI verisi için piyasa beklentisi 50,5 iken 51,5 seviyesinde gerçekleşirken, Bileşik PMI verisi ise 51,6 seviyesinde açıklandı. Japonya tarafında ise Kasım ayı TÜFE verisi takip edildi. TÜFE verisi için Kasım ayı beklentisi %3,0 iken %2,6 açıklanırken, çekirdek TÜFE verisi beklentilere paralel %3,6 seviyesinde açıklandı. Jibun Bank Hizmet PMI verisi Kasım ayında 50,8, bileşik PMI verisi ise 49,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu gelişmelere ek olarak, Avustrulya Merkez Bankası politika faiz kararını açıkladı. Banka faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek faizleri %4,35 seviyesinde sabit tuttu. Açıklanan makro veriler eşliğinde Nikkei endeksinde %1,03, Shanghai endeksinde %0,69, Hang Seng endeksinde %1,57, Kospi endeksi %0,31 negatif seyir izlerken, Nifty 50 endeksinde %0,43 artışla pozitif işlem görüyor.

ABD vadelilerinde de negatif bir seyir takip ediliyor.

Bugün ABD’de S&P Global Hizmet PMI, ISM Endeksleri ve JOLTS Açık İş Pozisyonları verileri yakından takip edilecek. JOLTS Açık İş Pozisyonları verisinin Ekim ayında 9400K seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, bir önceki ay 9553K seviyesinde gerçekleşmişti. ISM Hizmet Endeksi için piyasa beklentisi ise Kasım ayında 51,8 seviyesinden 52,5 seviyesine yükselmesini bekliyor.

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de yarın ADP tarım dışı istihdam verisi, MBA Mortgage Başvuruları ve Dış Ticaret verileri takip edilecek. ADP tarım dışı istihdam verisinde Kasım ayı içi piyasa beklentisi 130bin seviyesindeyken, Ekim ayında 113bin seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise Ekim ayı perakende satışları verisi yakından takip ediliyor olacak.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir