Web Tasarım İşlemleri Nelerdir?

GÜNCEL - 30-09-2022 10:48 582 kez okundu.

Web Tasarım İşlemleri Nelerdir?

Web Tasarım İşlemleri Nelerdir?

Web tasarımı; görseller ve metinlerden oluşan web sayfası içeriklerinin web sitesi ziyaretçilerine bir düzen içerisinde sunulması, gösterilmesi işlemidir. Web sitesi tasarımı, web tasarım projesi veya web sitesi yapımı gibi tanımlar da, web tasarımı ile eş anlamlar da kullanılabilmektedir. Web tasarımı yapabilmek için öncelikle bir projenin oluşturulması gereklidir. Firma, şahıs, marka veya ürün projenin esas konusunu oluşturarak projeye yön verir.

Örneğin; doktor veya diş hekimi web sitesi, firma web sitesi, otel web sitesi, sağlık merkezi veya hastane web sitesi web tasarım projesi örneklerindendir. Buradan da anlaşıldığı gibi web tasarım; kişi, kurum veya kuruluşları tanıtmak amacıyla yapılan, web sitesi sayfalarını kodlama, düzenleme ve internet ortamında yayınlama çalışmalarının tümü olarak adlandırılır. Bu çalışmaları yapan uzman kişilere web tasarımcı, web tasarımcısı veya web master denmektedir. Web tasarım hizmetleri için ajans360 adresine ulaşabilirsiniz.

Web Tasarım Ne Şekilde Yapılır?

Bir web sitesi yayınlanmadan önce planlı olarak birden çok aşamadan geçmektedir. İlk olarak Projenin Belirlenmesi ön plandadır. Kurumsal Kimlik Çalışması, Grafik Tasarım Çalışması, Web Sayfalarının Kodlaması, İçerik Yönetim Sistemi Entegrasyonu, Web Sitesinin Test Süreci, Web Sitesinin Yayınlanması aşamalardan geçerek oluşturulmaktadır. Proje belirlenirken ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur. Web sitesinin yapılış amacı, kişi ya da kurumları tanıtmak olabildiği gibi firmanın ticari faaliyetlerini ön plana çıkarmak da olabilmektedir.

Bu noktada kapsamlı rakip firma analizleri yapılır. Proje belirlenirken web sitesinin yapılış amacı ve web sayfası içeriklerinin neler olacağı netlik kazanmaktadır. Kurumsal web tasarım; Kurumsal kimlik çalışması, web tasarım projesi hayata geçmeden önce tamamlanması gereken çalışmalardandır. Örneğin; firma logosu kurumsal kimlik çalışmasının bir parçasıdır. Web sitesinde kullanılan renkler firmanın kurumsal renkleri ile doğru orantılı olması gereklidir. Logo, renk, slogan, vb. kurumsal kimlik öğeleri web tasarımında kullanılan en önemli unsurlar arasındadır.

Kurumsal Kimlik Çalışmaları

Grafik tasarım çalışmalarında, kurumsal kimlik çalışmaları esas alınır. Adobe Photoshop gibi piksel tabanlı resim ve fotoğraf düzenleme programları kullanılarak web sayfalarının görsel tasarımları yapılabilmektedir. Web sayfalarında kullanılacak resim, fotoğraf, grafik ve tanıtım filmi  gibi görseller özenle hazırlanarak uygun ve doğru yerlerde konumlandırılır. Web sayfalarının kodlaması sürecinde HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Python ve ASP gibi çeşitli programlama seçenekleri kullanılmaktadır.

Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera veya Internet Explorer gibi internet tarayıcılarının web sitelerini görüntüleyebilmeleri için web sayfalarının bu dillerde kodlanması gerekmektedir. Grafik tasarımı, web sayfalarının kodlaması ve web sayfası içeriklerinin oluşturulması sonucunda web sitesinin genel yapısı ve görünümü ortaya çıkmaktadır.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS), web sitesi sahibinin web sayfalarına fotoğraf, katalog tasarımı, resim, tablo, grafik, video, metin, vb. içerikleri ekleyip çıkarmasını sağlayan yazılımlardandır. Web tasarım çalışmalarının doğru şekilde yapılıp yapılmadığını gösteren bu süreçte, eksik veya fazla yapılan çalışmalar belirlenerek düzenlenmesi sağlanmaktadır. Web sitesinde bulunması gereken ancak gözden kaçan detaylar kontrol edilerek işlem sonlandırılır. Bu bazen teknik bir konu bazen de görsel veya metin odaklı içerikle ilgili olabilmektedir. Test aşamalarında web sayfalarının görsel durumu, mobil cihazlardaki görünümü, sayfa açılış hızları gibi konular üzerinde gerekli kontroller yapılarak, web sitesinin çalışma performansları optimal seviyelere getirilmektedir. Web sitesi yayına alındıktan sonra web sitesine ait site haritası Google’a gönderilerek gösterim sağlanır. Web sitesi indekslenerek Google arama sonuçlarında ziyaretçiler tarafından görüntülenmeye başlar.

Web Tasarımı Neden Yapılır?

Web tasarımının temel amacı, web sitesi ziyaretçilerine ve web sitesinin sahibine karşılıklı fayda sağlayacak bir platformun oluşturulmasını sağlamaktır. Karşılıklı fayda sağlayan bir proje amacına ulaşmış demektir. Ürününü tanıtmak isteyen bir firma ile ürünü tanıyan, beğenen ve satın almak isteyen bir ziyaretçi buna güzel bir örnek olacaktır. Web tasarım çok çeşitli amaçlar doğrultusunda projelendirilmektedir. Web tasarım sitelerinin birçok alanda hizmet sağlanması amaçlanmaktadır.

Web tasarım projeleri ister ticari amaçlı olsun isterse de tanıtım odaklı olsun; netice de kurumsal kimliğinize değer katmayı amaçlamaktadır. Teknolojinin hızla geliştiği, ticaret dinamiklerinin tamamen değiştiği, tanıtım faaliyetlerinin ve aktivitelerinin çeşitlilik kazandığı bu dönemde web tasarım çalışmaları da büyük ilerleme yaşamıştır. Firmalar sitelerinin tasarımını yaptırarak daha çok müşteriye ulaşmayı hedeflemektedir.  Web tasarım hizmetleriniz ile ilgili ajans360 adresine ulaşabilirsiniz.

 

 

 

DİĞER HABERLER
Silikon Vadisi'ne Güçlü Bir Türk Markası:  “Joyce Teknoloji Elektrikli Araçlar” 

Silikon Vadisi'ne Güçlü Bir Türk Markası:  “Joyce Teknoloji Elektrikli Araçlar” 

28-03-2024 - GÜNCEL

ATATÜRK SERGİSİ İÇİN SON GÜNLER

ATATÜRK SERGİSİ İÇİN SON GÜNLER

28-03-2024 - GÜNCEL

betturkeygiris.org- tipobet365- 1xbet- - casino siteleri