Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Aylık teknik analiz

Aylık teknik analiz

admin admin -

 

Fed, kasım ayı başında federal fon oranını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 – 5,50 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı J. Powell, faiz artırımları tamamlandığında faizlerin ayrıca uzun bir süre yüksek seviyede kalabileceğini, bunun ne kadar süreceğinin ise verilere bağlı olduğunu bildirdi. ABD’de işsizlik oranı, otomotiv sektöründe yaşanan grevlerin de etkisiyle yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a çıkarken, istihdamdaki bozulmanın kalıcı olup olmayacağı önümüzdeki hafta verilerinde takip edeceğiz. Kasım ayı TCMB’nin faiz artırımlarına devam ettiği bir ay oldu. TCMB politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40 düzeyine çıkardı. Karar metinde parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılarak sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı bildirildi. Bu süreçte parasal sıkılaştırma adımları ve dezenflasyon sürecine yönelik iletişim politikası piyasalarda takip edilmekte.

Piyasalarda son durum

BIST-100 Endeksi, jeopolitik risklerle sert geri çekilme sonrası kasım ayında tepki alımlarıyla yüzde 5,78 yükselişle 7.948,60 seviyesinde tamamladı. TCMB Kasım toplantısında politika faizi beklentilerin üstünde 500 baz puanlık artışla yüzde 40 seviyesine çıkardı. Dolar/TL kurunda ay genelinde yatay bir seyir izlendi. Kur kasım ayında yüzde 1,90 yükselişle 28,8699‘dan kapanış gerçekleştirdi. Dolar bazlı BIST 100 Endeksi Kasım ayını yüzde 3,72 yükselişle 275,32$ seviyesinden kapattı.

Yeni ayda piyasaları bekleyenler

2023 yılının son ayında Türkiye'de ve yurt dışında önemli gelişmeler izlenecek. Yurt içinde TCMB'nin faiz kararı ön planda olacak. Merkezin 21 Aralık günü kararını açıklaması bekleniyor. Kasım ayı toplantısında, para politikasında sıkılaşma döngüsüne son vereceğine yönelik mesajlar verilmişti. Bu nedenle bu ayki toplantı içinde bir faiz artış beklentisi bulunuyor. Aralık ayı toplantısında, Merkezin karar metnindeki ifadeleri ve 2024 yılında nasıl bir yol izleyeceğine yönelik sinyallerinin, yurt içi piyasaların seyrinde önemli olacağını değerlendiriyoruz. TCMB, TL mevduat payını arttırma hedefinin olduğunu her defasında yineliyor. Kasım ayında da, bu konuyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirmişti. Aralık ayında da, TCMB'den yeni düzenlemeler gelmesi beklenebilir. Aralık ayında, Kabine toplantıları da takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak toplantılar önemli olacaktır.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir