Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Çin: ″Fukuşima Nükleer Santrali’ne yönelik uzun vadeli denetim çok önemli″

Çin: ″Fukuşima Nükleer Santrali’ne yönelik uzun vadeli denetim çok önemli″

admin admin -

Çin Dışişleri Bakanlığı, Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'ne yönelik uzun vadeli denetleme mekanizması kurulmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Japonya'nın Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nde 25 Ekim'de yaşanan radyoaktif atık su sızıntısı endişe yarattı. Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) tarafından yapılan açıklamada, sızan radyoaktif atık suyun gerçek miktarının daha önce açıklanan 100 mililitre değil, birkaç litre olacak şekilde onlarca kat fazla olduğu kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbing, dün düzenlenen basın toplantısında, bu olayın uzun süredir TEPCO'da yaşanan kaotik iç yönetim ve kamuoyundan gizleme ve aldatma gibi sorunları yansıttığını ifade etti. TEPCO'nin çevre güvenliği ve halk sağlığı yerine şirket çıkarlarını ilk sıraya koyduğunu söyleyen Çinli sözcü, bu durumun TEPCO'nun önümüzdeki 30 yıl içinde radyoaktif atık suyun okyanusa tahliye planını oldukça endişe verici bir hale getirdiğini belirtti.

Olayın, Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'ne yönelik uzun vadeli denetim mekanizmasının önemini bir kez daha vurguladığını belirten Çinli sözcü, Japonya'yı uluslararası toplumun endişelerine yanıt verme ve sorumlu bir tutumla atık radyoaktif suyun idaresi konusunda harekete geçmeye çağırdı. Çinli sözcü, radyoaktif suyun okyanus ortamına ve insan sağlığına uzun vadede zarar vermemesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) Japonya'yı sıkı bir şekilde denetlemesi ve sorumluluk almasını talep ettiklerini aktardı.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir