Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Çin ve Filistin dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin ve Filistin dışişleri bakanları telefonda görüştü

admin admin -

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile telefonda görüştü.

Riyad el-Maliki, görüşmede Filistin’in tutumunu aktararak, adaleti koruyan, net ve güçlü bir duruş sergileyen ve Filistin halkının yanında duran Çin’e, Filistin’e sağladığı acil insani yardım için en içten teşekkürlerini sundu.

Riyad el-Maliki, Filistin’in derhal ateşkes istediğini ve yaralıların tedavi edilebilmesi için Gazze'ye yardım malzemelerinin bir an önce gönderilmesini talep ettiğini belirtti. Riyad el-Maliki, ayrıca uluslararası toplumun yardımıyla Filistin sorununun kökünden çözülmesi ve bağımsız bir devletin kurulmasını umduklarını ifade etti.  

Wang Yi, Çin’in zor durumdan dolayı Filistin tarafına, özellikle de Gazze halkına duyduğu derin sempatiyi ifade etti. Wang Yi, Çin’in sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemleri şiddetle kınadığını ve bunlara karşı çıktığını belirterek, Gazze halkının en temel yaşam koşullarının garanti altına alınması için derhal ateşkes yapılması ve savaşa son verilmesi çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Wang Yi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin sorumluluklarını etkin bir şekilde üstlenmesi, uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi ve başta büyük güçler olmak üzere bölge dışı ülkelerin objektif ve tarafsız davranarak krizin hafifletilmesinde yapıcı bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Wang Yi, Çin’in Filistin Ulusal Yönetimi ve BM kuruluşları aracılığıyla acil insani yardım sağladığını ve Gazze halkının ihtiyaçları doğrultusunda maddi yardım sağlamaya devam edeceğini bildirdi.

Filistin sorununu çözecek tek yolun, “iki devletli çözüm”ün gerçek anlamda yerine getirilmesi olduğunu vurgulayan Wang Yi, Çin’in Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması için daha geniş yetkili, kapsamlı ve etkili bir uluslararası barış konferansının yapılması ve bu amaçla belirli bir takvim ve yol haritası oluşturulmasını talep ettiğini dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir