Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Çin ve Fransa liderleri telefonda görüştü

Çin ve Fransa liderleri telefonda görüştü

admin admin -

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Xi Jinping görüşmede, Macron’un bu yılın nisan ayında gerçekleştirdiği başarılı Çin ziyaretinden bu yana iki ülke arasında her seviyedeki değişimlerin hızla yeniden başladığını, çeşitli alanlarda iş birliğinin istikrarlı bir şekilde sürdürüldüğünü ve birçok alanda netice sağlandığını söyledi.

2024 yılının iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının 60. yıldönümü olduğuna işaret eden Xi, iki ülkenin geleneksel dostluğu etkin şekilde devam ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Xi, Fransa’nın 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu ile Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na aktif şekilde katılmasını olumlu karşıladıklarına işaret ederek, Fransa’dan daha fazla ürünün Çin pazarına girmesini ve daha fazla Fransız işletmesinin Çin’e yatırım yapmasını beklediklerini kaydetti.

Xi, Fransa’nın Çin işletmelerine ayrımcı olmayan ve adil bir ticaret ortamı sağlamasını ümit ettiklerini belirtirken, Çin-Avrupa ilişkilerinin aktif şekilde gelişmesi için Fransa’nın yapıcı rol oynamasını arzuladıklarını kaydetti.

Xi Jinping, Çin’in iklim değişikliğiyle mücadele alanında Fransa’yla iyi bir iş birliğine sahip olduğunu vurguladı ve BM İklim Değişikliği Dubai Konferansı’nın verimli geçmesini sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Mevcut uluslararası durumda Fransa ve Çin'in stratejik iletişim ve iş birliğini sürdürmelerinin büyük önem taşıdığını kaydeden Macron, gelecek yıl Fransa ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıldönümünü bir fırsat olarak görerek, Çin’le ekonomi, ticaret, havacılık, beşeri bilimler ve diğer alanlarda iş birliğini derinleştirmek istediklerini söyledi.

Macron ayrıca Fransa’nın karşılıklı saygı ve karşılıklı yarara dayalı iş birliği ruhu ışığında Avrupa Birliği ile Çin arasında kapsamlı stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesinden yana olduğunu vurguladı.

İki devlet başkanı İsrail-Filistin çatışması hakkında da görüş alışverişinde bulundu ve Filistin ile İsrail arasındaki durumun daha da kötüleşmesinin önlenmesi gerektiğini savundu.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir