Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Çin ve İsrail dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

Çin ve İsrail dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

admin admin -

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile telefonda görüştü.

Wang Yi, görüşmede yaptığı açıklamada, Filistin-İsrail çatışmasının tüm dünyanın dikkatini çektiğini, savaş ve barış arasındaki çekirdek seçenekleri ilgilendirdiğini belirtti. Ayrıca, Çin tarafının çatışmanın sürekli tırmanmasından ciddi endişe duyduğunu aktaran Wang Yi, çatışmanın büyük miktarda sivil can kaybına yol açmasından derin üzüntü duyduğunu kaydetti.

Wang Yi, Çin'in sivillere yönelik tüm saldırıları kınadığını ve uluslararası hukuk ihlallerine karşı çıktığını vurguladı. Tüm ülkelerin öz savunma hakkına sahip olduğunu, ancak bu savunmanın uluslararası insancıl hukuka uygun olması ve sivillerin can güvenliğini koruması gerektiğini söyledi. Wang Yi, durumu daha da tırmandırabilecek eylemlerden kaçınılması ve daha ağır insani trajedilerin önlenmesi gerektiğini belirtti.

Wang Yi, Filistin-İsrail çatışmasının defalarca tekrarlanmasının, ancak ilgili tüm tarafların ortak güvenlik konseptine ısrarla bağlı kalmaları ve sorunu siyasi yolla çözmeleri halinde, İsrail’in rasyonel güvenlik endişelerini hafifletebileceğini kanıtladığını söyledi. "İki devletli çözüm" planının uluslararası toplumun görüş birliği olduğunu ifade eden Wang Yi, Filistin ve İsrail’in sonraki nesillerin uzun vadeli çıkarları doğrultusunda, "iki devletli çözüm" yönünde doğru adımlar atmaları, barış görüşmelerini yeniden başlatmaları, Filistin ve İsrail olmak üzere iki devletin barış içinde bir arada yaşamaları gerektiğini belirtti. Wang Yi, Arap ve Yahudilerin uyum içinde bir arada yaşamaları gerektiğini vurguladı.

Wang Yi, Çin’in Filistin sorununda öz çıkarları olmadığını, sorunun "iki devletli çözüm" temelinde kapsamlı ve adil bir şekilde çözülebileceğini ve ilgili tüm tarafların rasyonel endişelerinin kökünden ortadan kaldırılabileceğini içtenlikle ümit ettiğini belirtti. Wang Yi, "Barışa yararlı olan tüm çalışmaları, Çin tarafı kararlılıkla destekleyecek, Filistin-İsrail uzlaşmasına yararlı olacak her çabayı harcayacak." şeklinde konuştu. Wang Yi, İsrail tarafından ülkelerinde bulunan Çin vatandaşları ve kuruluşlarının güvenliğini sağlamak için etkili önlemler almasını talep etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, görüşmede İsrail tarafının Filistin-İsrail çatışmasındaki tutumları ve güvenlik endişeleri hakkında bilgi verdi.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir