Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dalgın: ″Mobil internet hızında 66’ncı, sabit internette dünyada 106’ncı sıradayız″

Dalgın: ″Mobil internet hızında 66’ncı, sabit internette dünyada 106’ncı sıradayız″

admin admin -

“Altyapı deyince benim aklıma internet geliyor. Bilgi çağını yakalamak için de dünyayla rekabet etmek için de internet altyapısı fevkalade önemli. Bizim internete ilişkin beş önemli sorunumuz var. İnternetimiz yavaş, erişilemez, pahalı, hizmet kalitesi düşük ve yasaklarla dolu” şeklinde konuşan Dalgın, Türkiye’nin internet altyapısına ilişkin mevcut sorunlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakan geçtiğimiz günlerde ‘İnternet hızımız adeta uçuyor’ diye açıklamada bulundu. Ben hangi ülkeden bahsettiğini açıkçası anlamadım. Türkiye, mobil internet hızında dünyada 66’ncı, sabit internet hızında ise 106’ncı sırada. Siz uçuyorsunuz belki ama vatandaşın interneti uçmuyor. Yapay zekadan, bilgi çağından, milli teknoloji hamlesinden bahsediyoruz ama dünyada ilk 100’e giremeyen bir internet hızıyla bunların hiçbirini başarmamız mümkün değil. Yeni yapılan otoyollarda internet çekmiyor. Şehir merkezlerinde fiber internet bulunmuyor. Üniversitelerimizde bile doğru düzgün internet altyapısı yok. Geçenlerde KYK yurdunu ziyaret eden bir arkadaşımıza, öğrencilerimiz internetin çekmediğini söyleyerek vizelere nasıl çalışacağız diye şikayette bulundu. Türkiye’de 400 bin kilometrenin biraz üzerinde fiber internet altyapısı var. Bunun en az 1 milyon, tercihen 2 milyon kilometreye acilen çıkması lazım.”

‘Kalitesiz interneti çok pahalıya alıyoruz’

Burak Dalgın, internetin ülkemizde pahalı olduğunu ve hizmet kalitesinde sorunlar yaşandığını şu ifadelerle açıkladı:

“Türkiye’de internet çok pahalı. Mbps başına ödenen ücrette dünya ortalaması 1,06 dolar iken bizde 4,33 dolar. Yani, kalitesiz bir internet hizmetine çok yüksek ücretler ödüyoruz. Ayrıca, vatandaşlarımızın, abonelik değiştirme başta olmak üzere internet hizmetlerine ilişkin önemli şikayetleri var.”

‘Türkiye’de internet özgür değil’

Dalgın, konuşmasının devamında, internet özgürlüğüne dikkat çekti:

“Freedom House raporuna göre ‘İnternetin özgür olmadığı ülkeler’ kategorisinde yer alıyoruz. Zimbabwe’yle, Sudan’la, Bangladeş’le aynı kategoride yer alıyoruz. Ülkemiz bunu hak etmiyor.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir