Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Doğru adımları atarsan

Doğru adımları atarsan

admin admin -

S&P’den beklenen ama dün akşam beklenmeyen gelişme geldi ve Türkiye’nin kredi not görünümü durağandan, pozitife yükseltildi. Doğru işlerle birlikte doğru notlanma yolunda ilerliyoruz. Sadeleşme normalleşme dedik ve bu yönde adımlar attık onlarda Görünümü pozitife çeviriyoruz ve eğer cari açık daha hızlı düşerse, dolarizasyon

azalır ve döviz rezervleri de güçlenirse, notu 1 kademe artıracağız dediler. Bu da 6 ay içinde olur.

Bu sabah da normalleşme adımlarına devam edildiğini görmekteyiz. KKM hesap açma tebliği şirketlerin sadece Haziran sonundaki döviz bakiyeleri kadar KKM yapabilecekleri, altın KKM ve yurtdışı KKM hesaplarına ödenecek TL faizin zorunlu tabanını, MB politika faizi olarak belirleyen maddelerin kaldırılması dolayısıyla minimum ve maksimum oranların TCMB kararına bırakılmasıyla. Basitçe bu tip KKM faizleri de düşecek. Zaten dün Bakan Mehmet Şimşek’de Rezervlerimizin artması ile düşen CDS primleri, KKM üzerinden sunulan vergi avantajının kaldırılması ile KKM’den çözülmenin artmasına da imkan sağlayacaktır örneğini veriyordu. Adım adım ilerliyoruz.

Bir soru bir cevap yapalım. Soru: Faiz artırımıyla birlikte çözülen KKM varlıklarıyla ilgili yatırımcının yönü hangi yatırım araçlarına doğru yoğunlaşır? Vergilendirmedeki değişikliklerle borsa bu kaynaklardan nemalanabilir mi? (Özellikle altın ve mevduat faizlerinin yükseldiği bir yatırım ikliminde)

Cevap: Bakan Mehmet Şimşek ve yönetiminin ilgilendiği ilk konulardan biri KKM den TL Mevduata dönüşümün hızlandırılması oldu. Politika Faizi artış süreci , (aynı zamanda KKM hesaplarına asgari faiz verme zorunluluğunun ortadan kalkması – KKM’nin cazibesini yitirmesi) tamamlayıcı ve alternatif olarak bu geçişi hızlandırdı. Ve haftalık 70-80 milyar bandında çözülme görmekteyiz. Çıkan paranın tam olarak şuraya gitti sorusunun cevabını göremeyiz ama görebildiğimiz kurdan dolayı döviz bazlı yatırım araçlarına, TL mevduata, arsa alımına yönelim olduğunu gözlemlemekteyiz.

Zaten düşüşte olan, 2 aydır bekleten, daha önemlisi olan yukarı gidemeyen, borsadan sıkılan, kar edemeyen ya da zararlarını çıkaramayan borsa yatırımcısı mevduat faizine yönelecektir. Zaten bu süreçte mevduat faizlerinin 24-32 bandında dalgalanmasından dolayı paranın borsa fonlarında / gecelik faiz de kalarak ortalama %36 getiri ile değerlendirildiğini biliyoruz. Bakiye hesabının artmasına karşın işlem hacminin düşmesi de bunun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Mevduatın kapıdan girişte %45-50 bandına olması paranın Mevduata kaymasına neden olacaktır.

Vergilendirmede para ve sermaye piyasaları açısından 2 başlık var. Birincisi; Enflasyon muhasebesine geçenler ve geçmeyenler, ikincisi ise; Döviz fonlarına 40% a kadar vergi getirilebilmesi olasılığı. Şirketler yıl sonu bilançosunu ( mali sektör kabul edilenler hariç) enflasyona göre düzelterek gönderecekler. Bu düzeltme 2023 mali kar veya zararlarına bir etki yaratmayacak 2023 vergi matrahlarını etkilemeyecek. Parasal varlığı parasal yükümlülüğünden fazla olan şirketler parasal kazanç elde etmiş olacaklar. Ancak bu kazançlar kar veya zarar tablosunda finansman gelir/giderinden sonra gelen bir kalemde yer alacağından faaliyet karına etki etmeyecektir.

2024 ve izleyen yılların gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını etkileyecek. Dolayısıyla borsa da ilk etkisi bir dalgalanma olarak görülebilir ama sonrasında sistem oturacağından dengeye otururuz. Ama dövize dayalı fonlara vergi getirilmesi o taraftaki getiriyi azaltacağından dolayı bu fonlardan varlıklardan çıkış görebiliriz. Borsa bundan nemalanır mı sorusunun cevabı hayır olacaktır. Çünkü buradaki yatırımcı algısı TL varlıklar üzerine değil.

Manşette öne çıkanlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti. S&P Global ayrıca, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını "B" olarak teyit etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Komisyonu'nun "AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerinin durumu" hakkındaki son raporunu memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne sağlam şekilde yeniden bağlamak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Yeni tebliğle bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Böylece standart TL mevduat desteklenirken döviz dönüşümlü kur korumalı mevduata (KKM) verilen faizin cazibesi azaltılacak.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin enflasyonist beklentileri ortadan kaldırmak için para politikasını daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyacı olmadığına ve güçlü istihdam ile "yumuşak iniş" sağlama yolunda ilerlediğine inandığını söyledi.

Atlanta Fed, GDPNow modeli ile oluşan ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin tahmini geriledi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 2,1'den yüzde 1,8'e indi

New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in faiz artırımlarını muhtemelen tamamladığını, ancak enflasyon baskılarının hafiflemeye devam etmemesi halinde faizlerin yeniden yükseltilebileceğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz oranlarının enflasyonu kontrol etmek açısından ‘iyi bir yerde’ olduğunu, faiz artışlarının bittiğini söylemek için erken olduğunu söyledi.

Goldman Sachs, ECB'nin ilk faiz indirimini 2024 ikinci çeyrekte yapmasını bekliyor.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Euro Bölgesi enflasyonunun doğru yönde ilerlediğini, ancak faiz indirimi için çok erken olduğunu söyledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi üyesi Megan Greene, faiz oranlarının uzun süre sabit kalması gerekebileceğini söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir