Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dokuyan Ellerin Mirası, Geleceğe Yelken Açıyor

Dokuyan Ellerin Mirası, Geleceğe Yelken Açıyor

admin admin -

İSTKA tarafından desteklenen ve Şile Belediyesi tarafından projelendirilen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi, 34. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nde tanıtıldı. Kadın emeğine odaklanarak geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü kuran Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi, moda eğitimleri ve workshoplarla dokuma kültürünü modern tasarım anlayışıyla buluşturarak yeni bir miras inşa ediyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile Şile Belediyesi tarafından projelendirilen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin Lansmanı, bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Uluslararası Şile Bezi Festivali’nde gerçekleştirildi. 

150 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin geleneksel el sanatlarından biri olarak kültürel mirasımızın önemli bir parçasını oluşturan Şile Bezi, İSTKA’nın katkılarıyla hayata geçirilen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin lansmanı ile tanıtıldı. Şile Kaymakamı Nebi Kaya, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ve Şile protokülünün hazır bulunduğu törende, Mart ayından beri Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nde eğitim gören ve workshoplara katılan kadınlar sertifikalarını aldı. 

Bugün bu lansmanda kadınlarımızın gücünü kutluyoruz

Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Ocaklı, İSTKA tarafından projelendirilen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin gelenekleri yaşatmak ve kadının toplumdaki gücünü ön plana çıkarmak için önemini vurguladı. Başkan Ocaklı, “Bugün burada, Şile’nin en özel miraslarından biri olan Şile Bezi’nin ve kadınlarımızın gücünü kutlamak üzere toplandık. Geleneklerimizi yaşatmak, mirasımızı geleceğe taşımak ve kadınlarımızın emeğine olan saygımızı ifade etmek adına İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hayata geçirdiğimiz Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’ni lansmanını gerçekleştirdik” dedi. 

Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin Şile Belediyesi’nin kadınlara ve kültürel değerlere verdiği değerin önemli bir yansıması olduğuna da dikkat çeken Başkan Ocaklı, “Bu merkez, kadınlarımıza ve kültürel değerlerimize verdiğimiz değeri yansıtan bir adım. Merkezimizde gerçekleştirilen moda eğitimleri ve workshoplarla, kadınlarımızın yeteneklerini geliştirmelerini ve güçlerini keşfetmelerini sağlamak istedik. Mart ayından bu yana 100 kadınımız moda eğitimi alırken, 250 kadınımız da çeşitli atölyelerde bir araya geldi. Onların emekleri, sadece kumaşlara değil, aynı zamanda toplumumuzun ruhuna da dokunuyor. Geleneksel dokumamızı modern tasarım anlayışıyla buluşturarak, gelecek nesillerin bu değeri benimsemesini sağlayacağız. Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi, sadece bir yapı değil, aynı zamanda bir ruhtur; kadınlarımızın güçlü ellerinde şekillenen bir geleceğe doğru atılan umut dolu bir adımdır” diye konuştu.

Workshoplara katılan kadınlar törenle sertifika aldı

Törende konuşan Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi Direktörü Gülşah Yıldız ise projenin hayata geçmesini sağlayan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ve Şile Bezi’ni yaşatan Şileli kadınlara teşekkür etti. Törenin sonunda workshop eğitimlerine katılan kadınlar İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Kaymakam Nebi Kaya ve Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’nın elinden sertifikalarını almanın heyecanını yaşadı. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir