Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dolar endeksindeki sakin seyir pariteleri de etkiliyor

Dolar endeksindeki sakin seyir pariteleri de etkiliyor

admin admin -

Türkiye

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.

Bugün de yurtiçinde önemli bir veri akışı beklenmiyor. 

Euro Bölgesi

Dün Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde Avrupa'da şimdiye kadar tüm sistemik risklerin aynı anda gerçekleşmesini içeren en kötü senaryonun gerçekleşmesinin önlendiğini belirtirken, yüksek enflasyon nedeniyle hanehalkının gerçek harcanabilir gelirinin önemli bir baskı altına girdiğini kaydetti. Eur/Usd paritesi dolar endeksine paralel günü yatay tamamlarken, Dax, yükselişini sürdürdü.

Bugün Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri açıklanacak. TÜFE’nin aylık bazda %0.1 beklenirken, yıllık TÜFE’nin %4.3’ten %2.9’a gerileyeceği tahmin ediliyor. Çekirdek TÜFE aylık bazda %0.2 beklenirken, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise %4.5’tan %4.2’ye düşeceği öngörülmekte. Son ay petrol fiyatlarındaki sert düşüşün enerji maliyetleri üzerinden manşet enflasyon üzerinde sert geri çekilme görsekte çekirdek enflasyonun hala yüksek olduğunu izliyoruz. Bugün cari dengenin 20.3 milyar euro gelmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin de konuşması takip edilecek.

ABD

Dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 231 bin kişi gelirken beklentiler verinin 221 bin kişi gelmesi yönündeydi. Philadelphia Fed imalat endeksi beklentilerin üzerinde -5.9 puan olarak açıklandı. Sanayi üretimi aylık bazda %0.6 azalış kaydederken, kapasite kullanım oranı %79.5’ten %78.9’a geriledi. NAHB konut fiyat endeksi ise beklentilerin altında 34 puana geriledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bu hafta enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen Fed’in yüksek enflasyona verdiği savaşı kazandığına dair tam ikna olmadığını ifade etti. San Francisco Fed Başkanı Cook bankanın aşırı sıkılaşmak ve çok az sıkılaşmak arasında dengeli bir politika izlemesi gerektiğine dikkat çekerken ekonominin hala büyüdüğünü, tüketicilerin de hala harcama yaptığını belirterek talepte devam eden ivme, ekonomi ve istihdam piyasasının sıkı kalmasına neden olabilir ve dezenflasyonist süreci yavaşlatabilir diye konuştu. Dün gelen verilerden sonra karmaşık hareketler gösteren dolar endeksi günü yatay kapatırken ABD 10 yıllık tahvil faizleri düşerek bu sabah %4.46 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün ABD’de konut piyasasına ilişkin gelecek verilerde konut başlangıçlarının 1.35M gelmesi beklenirken, yapı ruhsatlarının da 1.34M geleceği tahmin ediliyor. Fed üyelerinden Goolsbee’nin de bir konuşması olacak.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir