Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Embriyo Dondurma İşlemleri

Embriyo Dondurma İşlemleri

admin admin -

Embriyo Dondurma İşlemleri

Tüp Bebek ‘te Embriyo Dondurma İşlemleri Tüp bebek laboratuvarlarında 20-25 yıldır uygulanan embriyo dondurma ve çözme yöntemleri ve son yıllarda geliştirilen yeni teknikler sayesinde hamile kalma şansı çok daha yüksektir. Nedeni ise dondurma tekniği ile çiftler için bir kez alınan yumurtalardan birçok kez transfer (in vitro fertilizasyon) imkanı yaratacak ve böylece genel gebelik oranını artıracaktır. Dünyanın ilk donmuş embriyosu 1984 yılında doğdu.

 Embriyolar, gelişimlerinin herhangi bir aşamasında dondurulabilir. Embriyolar koruyucu bir sıvı ile karıştırılarak cam bir tüpe yerleştirildi ve sıvı nitrojen içinde -196 derecede dondurularak saklandı. Dondurulmuş embriyoların çözdürülmesi gerektiğinde sıvı nitrojenden ayrılır, oda sıcaklığında çözülür, koruyucu sıvıdan ayrılır, özel bir kültür ortamına yerleştirilir ve bir inkübatöre yerleştirilir. Aynı gün içerisinde güzel embriyoları transfer etmek mümkündür. Merkezde ağırlıklı olarak embriyoları 3. ve 5. günlerde vitrifikasyon yöntemiyle donduruyoruz, 3. gün embriyoları çözdükten sonra bazen aynı gün transfer ediyoruz. Bazen (hasta özelliklerine bağlı olarak) çözdürdükten sonra 2 gün bekler ve 5. günde embriyoları transfer ederiz.

Embriyo dondurmanın avantajları nelerdir:

  Hastanın durumuna göre yeni bir siklusta 1 veya 2 adete kadar embriyo transfer edilebilir. Hastada çok sayıda embriyo oluşmuşsa uygun embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulur. Embriyoların dondurma ve çözdürme sonrası canlılığı embriyo kalitesine, dondurma aşamasına, dondurma tekniğine, genetik faktörlere ve merkezin embriyo dondurma başarı oranına bağlı olarak değişmektedir. İzmir tüp bebek merkezimizde dondurulan embriyoların çözdürüldükten sonra yaşama olasılıkları yüksektir. Bu şekilde embriyo transferi sonrası hamile kalma şansı kadının yaşına göre değişmektedir.

 

 Embriyo dondurma işlemi yapıldığında:

  – Embriyo transferi sonrası kaliteli embriyo kalıyorsa

  – Tedavi sırasında kanama olursa

  – Kullanılan ilaca bağlı olarak, Özellikle gelişen hiperstimülasyon sendromunda (İSG) tüm embriyolar dondurulabilir.

  – Rahim çevresindeki endometriyal dokunun yeterince kalın olmadığı durumlarda

  – Rahim cerrahisi gereken durumlarda (endometriyal polip, miyom, yapışıklıklar)

  – Kanser tedavisi öncesi kemoterapi veya radyasyon gerektiren donmuş embriyoların çözdürülmesi ve transfer edilmesi donmuş embriyolar, çiftler önemli ölçüde daha az harcıyor. Bu sayede gebelik ihtimalini tekrar denemeye yaklaştırmaktadır. Ayrıca uzun süreli ilaç kullanımı, yumurta toplama ve mikroenjeksiyon işlemine gerek yoktur.

  -Hastaları donmuş embriyo transferi için hazırlamanın amacı, endometriumu hazırlamak ve yeterli kalınlığa ulaşmaktır. Bunun için doğal bir döngü veya östrojen içeren ilaçlarla hazırlanmış bir döngü tercih edilebilir. Ovulasyonu doğal döngüye göre izliyoruz ve endometriumun kendi kendine kalınlaşmasını bekliyoruz. Yumurtlama ve embriyo dondurma tarihi belli ise ona göre transfer yapıyoruz. Kandaki hormon seviyesini (E2, LH, Progesteron) belirleyici olduğu için izliyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir