Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Günlük strateji

Günlük strateji

admin admin -

Bugün ne bekliyoruz? Haftanın son işlem günü Asya hisse senedi piyasalarında alıcılı bir seyir izlenmektedir. Asya piyasalarındaki kazançlara öncülük eden Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,36, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,41 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,37 yükseldi. Bu sabah Japonya Nikkei225 Endeksi %1,26, Topix Endeksi %1,26 arttı. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,17, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,57 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,18 arttı. ABD endekslerinde satıcılı kapanışın ardından vadeli kontratlar pozitif bir açılışı işaret etmektedir. ABD’de bugün açıklanacak enflasyon rakamları küresel piyasalar için haftanın en önemli verilerinden biri olacak.

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi ağustosta aylık %0,4, yıllık %3,5 yükselmişti. Geçen yılın ikinci yarısından beri düşüş eğiliminde olan endekste Haziran 2022’de görülen yıllık %6,8 artıştan bu yana (Bu yılın temmuz ve ağustos ayları hariç) yıllık bazda istikrarlı bir düşüş mevcut. PCE Fiyat Endeksi’nde piyasanın eylül tahmini aylık %0,3, yıllık %3,4 artış olduğu yönünde.

Fed’in tüketici fiyatlarını yansıtmada en fazla önem verdiği, gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek endeks ağustosta aylık %0,1, yıllık %3,9 artmıştı. Çekirdek enflasyonda aylık bazda düşüş eğilimi, özellikle bu yılın başından beri ana endekse kıyasla biraz daha belirgin. Çekirdek fiyatlarda eylülde aylık %0,3, yıllık %3,7 artış olduğu tahmin ediliyor. ABD’de enflasyon inatçı bir şekilde yüksek seyretmekle birlikte Fed’in %2’lik resmi hedefine kademeli olarak yaklaştığı görülmektedir.

 Eylül PCE rakamları, piyasanın Fed beklentileri açısından önemli olacaktır. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta New York ekonomi kulübündeki konuşmasında enflasyonda düşüş patikasının zorlu göründüğünü ve düşük enflasyona sürdürülebilir bir şekilde dönüşün, trendin altında ekonomik büyüme gerektireceğini belirtmişti. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son projeksiyonlarında bu yıl bir kez daha faiz artırımına gidilebileceğini ima eden ABD’li politika yapıcıların yıl sonu için faiz tahmini %5,6 seviyesini işaret ediyor. Mevcut durumda federal fonlama faizi %5,25-5,50 aralığında bulunmaktadır.

Piyasalarda dün ne oldu? Dün Avrupa hisse endekslerinde negatif bir görünüm sergilendi. DAX Endeksi %1,08, FTSE 100 Endeksi %0,81 ve CAC 40 Endeksi %0,37 düştü. ABD tarafında da negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,30 ve S&P 500 Endeksi %0,70 civarında düştü. S&P500 Endeksi son yedi işlem gününün altısında düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi’nde ise düşüş %1’i aştı. Dolar Endeksi (DXY) 106,7 puana yükselirken EUR/USD paritesi 1,056 seviyesine indi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 10,4bp düşüşle %4,85 düzeyine geriledi.

Ons altın %0,34 değerlenerek 1.986USD’ye yükseldi. Brent petrol %1,26 düşüşle varil başına 87USD’den işlem gördü. (TSİ 21:30) Avrupa Merkez Bankası (AMB) üç temel politika faizini sabit bırakma kararı aldı. Refinansman faizini %4,50’de, mevduat faizini %4’te ve marjinal fonlama faizini %4,75’de sabit bıraktı. AMB’nin verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceği aktarılan açıklamada, ‘Temel faiz oranlarının yeterince uzun bir süre korunduğunda, enflasyonu %2’ye düşürme hedefine önemli bir katkıda bulunacak seviyede olduğu düşünülmektedir.’ değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD ekonomisi (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle yıllık bazda %4,9 büyüme gerçekleştirdi. Piyasa beklentisi büyümenin %4,5 olması yönündeydi. BIST 100 Endeksi dün 7.384-7.741 puan aralığında işlem gördü. Endeks tepki alışlarının etkisiyle %3,19 artış kaydederek günü 7.662 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 139,28 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında sınırlı değişimler görüldü.

Gram altın da 5 TL değerlenerek 1.795 TL’ye yükseldi. TCMB faiz oranını beklentilere paralel artırdı. TCMB Para Politikası Kurulu gösterge faizini 500bp’lik artışla %30’dan %35’e yükseltti. Son artışla TCMB, yeni yönetiminde 5. faiz artışını gerçekleştirdi. Karar metninde, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği belirtildi.

Kaynak: Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir