Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hamilelikte diyabet hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelikte diyabet hakkında bilinmesi gerekenler

admin admin -

Diyabetin giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak ön plana çıktığını belirten Demir, “Dünyada her 10 yetişkinden biri diyabetle mücadele ediyor. Diyabet riskini azaltmak için alınabilecek önlemler arasında sağlıklı bir diyetin benimsenmesi, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması yer alıyor.” dedi.

Demir, gebelikte şeker hastalığının, 24 – 28. gebelik haftaları arasında yapılan oral glukoz tolerans testi ile tespit edilebildiğini aktararak, “Eğer koruyucu olarak bu şekilde tarama ve takip yapamadığımız hastalarda gebelikte şeker hastalığı ana rahminde bebek ölümüne kadar ilerleyecek şekilde ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilmektedir. Gereği olmayan karın çevresi çok büyük olan hastalarda da sezaryen olma durumuna sebebiyet vereceği için bizler için kritiktir. Lütfen gebelikte şeker yükleme testi ile beraber taramalarınızı yaptırın.” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Dr. Alev Esercan, daha önceden şeker hastası olan hastaların gebe kalmadan önce mutlaka kadın doğum uzmanına görüleceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Görüldükten sonra şimdiki şeker durumları değerlendirilecek. Eğer yüksek şekerleri varsa belki de gebe kalmalarını ertelemek gerekebilecek. Çünkü biliyoruz ki yüksek şekerle gebe kalınan gebeliklerde düşük oranı, ölü doğum oranı, anne ve bebeğe vereceği zararlar çok fazladır ve gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı bazen doğumdan sonra da devam edebilir. Bu yüzden de doğumdan sonra şeker hastalığı geçiren hastanın tekrar kontrole gelmesi gerekmektedir.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir