Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Makroekonomik görünüm yön verecek

Makroekonomik görünüm yön verecek

admin admin -

Gündemin oldukça sakin seyrettiği geride bıraktığımız haftanın ardından yeni haftada piyasaları daha hareketli bir görünüm bekliyor. Yarın ABD’de Ekim ayı TÜFE rakamının açıklanacağını düşünürsek haftanın temasını enflasyonun görünümü ve para politikasına dair beklentiler oluşturacak. Fed Başkanı Powell geçen hafta IMF konferansında verdiği mesajlarda daha fazla sıkılaştırmaya açık kapı bırakmıştı. Ancak Fed Başkanı’nın söylemlerine karşın piyasa beklentisinin değişmediğini görüyoruz. Öyle ki Aralık ayı FOMC toplantısına dair beklentiler politika faizinin %90’a yakın ihtimalle sabit kalacağına işaret ediyor. Bu kapsamda yarınki TÜFE rakamının ortaya koyacağı tablonun para politikasına dair tahminlere nasıl yansıyacağının küresel risk iştahını şekillendireceğini düşünüyoruz.  Öte yandan yeni bir adım atılmazsa 17 Kasım’da ABD’de federal hükümetin kapanma riski bulunuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise bu kritik tarih öncesinde ABD'nin kredi notu görünümünü negatife revize etti. Dolayısıyla haftaya başlarken bu kararın yansımalarını da yakından takip edeceğiz. 

 

TL: Fed Başkanı Powell’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar ABD’de politika faizinin zirveyi gördüğüne yönelik algıyı zayıflatırken dolar haftayı dirençli bir görünümle noktaladı. Bu tabloya paralel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri ise kırılgan bir görünüm sergiledi. Özellikle Eylül ayı başından bu yana yukarı yönlü bir eğilim doğrultusunda hareket eden USD/TL kuru Kasım ayında da benzer bir tablo çiziyor. Öte yandan Hazine ise bu hafta düzenleyeceği ihaleler ile Kasım ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bu kapsamda bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalelerini takip edeceğiz. Makroekonomik veri tarafında ise Eylül ayı cari işlemler dengesi öne çıkıyor. Temmuz sonuna kadar devam eden kötüleşme eğiliminin sonraki aylarda yerini ılımlı iyileşmeye bırakmaya başladığını görüyoruz. Bu kapsamda önceki ay 0,6 milyar dolar açık veren cari dengenin Eylül ayında 1,4 milyar dolar fazla vermesi bekleniyor.

 

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftaya yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışarak güçlü bir eğilimle başlayan BIST-100 endeksi sonraki işlemlerde ise ağırlıklı olarak yatay bir görünüm sergiledi. Gerek teknik açıdan kritik seviyelere yaklaşılmasının gerekse piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığının bulunmamasının ve yurt dışındaki durgunluğun endeksin güç kazanmasına izin vermediğini gördük. Teknik açıdan bakıldığında yeni haftaya başlarken 7800 puanın öneminin korumaya devam ettiğini görüyoruz. Yukarıda ise 7900 ve 8000 puan direnç noktaları olarak kalmaya devam ediyor. Bu seviyeler geride bırakılmadan kısa vadeli görünümde anlamlı bir toparlanma yaşanması kolay olmayacaktır. Aşağıda ise 7720 ve 7680 puan ilk destek noktaları olarak takip edilebilir.

 

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8478.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8420, 8352, 8293 ve 8225 destek olarak izlenebilir. 8539, 8606, 8666 ve 8734 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 29.0249 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 28.8215, 28.5895, 28.3865 ve 28.154 destek olarak izlenebilir. 29.228, 29.4605, 29.6635 ve 29.8955 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir