Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Marka Patent Sorgulama

Marka Patent Sorgulama

admin admin -

Marka Patent Sorgulama

Marka patent sorgulama işlemleri bir markanın patentinin daha önce alınıp alınmadığını anlamak için yapılır. İşletme sahipleri bir marka yaratıp bu markanın tüm yasal haklarını almak için mutlaka patent başvurusu yapmalıdırlar. Bu başvurulardan olumlu sonuç alındığı takdirde 10 yıl boyunca tüm haklar o firmaya ait olur. Yani bu süre boyunca farklı kişiler veya kurumlar o markanın ismini ve logosunu kullanamaz. Sorgulama işlemleri ise başvurulardan önce yapılmalı ve sonuca göre girişimlerde bulunulmalıdır. Yapılacak olan sorgulama işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumundan yardım alınır. Eğer patenti alınacak markanın hakları daha önce alınmış ise o zaman bu durum yapılacak sorgulamada ortaya çıkar.

Her işletme farklı markaların patentini alabilir. Bu patentlerin hakkı 10 yıl süre ile o firmaya ait olduğu gibi aynı zamanda bu sürenin sonunda yenileme hakkında doğar. Yani firmalar 10 yılın dolmasına 6 ay kala kendilerine tanınan yenileme hakkını kullanarak sonraki 10 yıl içinde aynı patentin sahibi olabilirler. Türk Patent ve Marka Kurumu yapılan başvuruları incelerden önceliği her zaman için markanın isim ve logosunun benzersiz olmasına verir. Daha sonra ise o markanın isim hakların daha önce alınıp alınmadığı kontrol edilir. Tüm bu kontroller yapılırken aynı zamanda üçüncü şahıslardan bir itiraz gelip gelmeyeceği de beklenir.

Marka Patent Sorgulama Nereden Yapılır?

Marka patent sorgulama işlemleri hem Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığı ile hem de e-devlet internet sitesinden yapılabilir. İşletme sahipleri markalarının patentini alarak kendilerini kanunlar karşısında garanti altına alırlar. Çünkü büyük emekler ile hazırlanan bir markanın başka kişiler tarafından kullanılması ve emek hırsızlığı yapılması hiçbir zaman istenmeyen bir durumdur. Bu sebeple işletmeler markaları hakkında ki tüm kullanım haklarının kendilerinden kalmasını sağlamak için mutlaka marka patent belgelerine sahip olmalıdırlar. Bu belge bir markanın kime ait olduğunu gösterir. Ancak markaya sahip olan kişiler istedikleri takdirde ticari anlaşmalar ile bu markanın kullanım haklarını geçici veya kalıcı olarak başka kişi ve kurumlara devredebilirler.

Bir patent başvurunsa başlamadan önce belgeleri tamamlamak kadar aynı zamanda marka patent sorgulama işlemlerini de yapmak gerekir. Çünkü patenti alınması istenilen markalar daha önce başka kişiler tarafından alınmış olabilir. Bu da doğal olarak yapılacak olan başvuruların geri çevrilmesine neden olur. Bu sorgulama işlemleri https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinden yapılabilir. Kullanıcılar bu siteye girdiklerinde karşılarına çıkan formu doldurdukları takdirde hızlı bir şekilde patentini almak istedikleri ilgili marka hakkında alınmış bir patent olup olmadığını görebilirler. Bu işlemler için uzman desteği almak isteyen kişiler ise farklı patent kurumlarından yardım alabilirler. Bu işlemler için en güvenilir iş ortaklarından biri olan Destek Patent ile sizde marka patent sorgulama işlemlerinizi zorlanmadan yapabilirsiniz.

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir