Malatya Güncel Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Merkezin kararı

Merkezin kararı

admin admin -

ABD borsaları Çarşamba günü Fed'in faiz artırımını bitirebileceği ve ekonominin hala dirençli olduğu iyimserliği ve de ABD Şükran Günü tatilinden hemen önce yükselişle kapandı.

İşsizlik başvuruları, dayanıklı tüketim malları ve tüketici duyarlılığına ilişkin ekonomik raporlar, ekonominin rahatladığını ancak resesyondan kaçınacak kadar güçlü kalabileceğini gösteriyor. İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenenden fazla düştü ancak bu, yüksek faiz oranlarının ekonomideki talebi azaltmasıyla işgücü piyasasının kademeli olarak yavaşladığı yönündeki görüşü değiştirmiyor. Çünkü; işsizlik rakamları Eylül ortasından bu yana ilk kez düşme gösterse de, bu rakam bu yılın en yüksek seviyelerine yakın. Hem ilk hem de devam eden taleplerdeki düşüş, muhtemelen verilerdeki mevsimsel dalgalanmaların giderilmesinde devam eden zorlukların bir yansımasıydı algısı var.

Michigan Üniversitesi'nin dün açıkladığı anket de, tüketicilerin bu ay hem yakın hem de uzun vadede daha yüksek enflasyon beklediklerini gösterdi. Enflasyon beklentilerinin özellikle önümüzdeki beş yılda 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıkması politika yapıcıları endişelendirebilir. CME Group'un FedWatch Tool'una göre finansal piyasalar 2024'ün ortasında bir faiz indirimi bekliyor. Ancak çoğu ekonomist faiz indirimini erken olarak değerlendiriyor.

Yavaşlayan ekonomik talep, ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı ve ekipmana yönelik işletme harcamalarının dördüncü çeyreğin başlarında toparlanma mücadelesi verdiğini gösterdi. İş harcama planlarının yakından izlenen bir göstergesi olan uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişlerinin Eylül ayındaki %0,2'lik düşüşün ardından geçen ay %0,1 oranında düştüğünü gördük. Temel sermaye malları sevkiyatları art arda ikinci ayda da değişmedi. Savunma dışı sermaye malları sevkiyatı önceki aydaki %0,2'lik düşüşün ardından %0,3 düştü. Bir hatırlatma ABD Ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde yıllık bazda %4,9 oranında büyüdü. Dördüncü çeyreğe ilişkin büyüme tahminleri ise çoğunlukla %2'nin altındadır. ABD Tahvil getirilerindeki son düşüşün yatırım için bir miktar destek sağlayabileceği doğru, ancak borçlanma maliyetleri öngörülebilir gelecekte muhtemelen birkaç yıl öncesine göre oldukça yüksek kalacak ve bankaların kredi verme standartlarını sıkılaştırmaya devam etmesiyle birlikte, yakın zamanda bir toparlanma şansı çok az görünüyor.

Dolar endeksi, son iki gündeki kazanımlarının ardından rakipleri karşısında %0,1 kayıpla altını diğer döviz sahipleri için daha ucuz hale getirdi. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri dün iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın fiyatları genel olarak zayıf ABD doları ve düşük Hazine tahvil getirilerinin külçe talebini artırmasıyla ons başına 2.000 dolar kritik seviyesine yaklaştı ama bu seviyede satış baskısı 2000 üstünde kalıcı olmaya şimdilik müsaade etmiyor. Petrol fiyatları, OPEC+ üreticilerinin üretim kesintilerine ilişkin toplantıyı beklenmedik bir şekilde ertelemesiyle düştü.

ABD piyasalarının kapalı olduğu bugün yurtdışında öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri takip ederken yurtiçinde ise gözler TCMB faiz kararından olacak ve ortak beklenti 250 baz puan artış yönünde.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Euro bölgesi faiz oranlarının mevcut döngüde zirveye yakın veya çoktan ulaşmış olabileceğini belirterek, daha fazla yükselmeleri gerekip gerekmediğini verilerin belirleyeceğini söyledi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel kamu maliyesinin Euro bölgesi ekonomisinin daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir modele dönüşümünü finanse etmek için yetersiz olduğunu, ancak özel fonların bloğa akması için bir sermaye piyasaları birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, yatırımcıların Euro Bölgesi ekonomisine yönelik daha güçlü bir “darbe riskini” tam olarak fiyatlayamıyor olabileceğini belirterek, piyasaların ekonominin dönüşümü hakkındaki bakış açısının “biraz iyimser” olduğu konusunda uyardı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kur korumalı mevduatların cazip olma döneminin bittiğini, bu mevduat türünün ortadan kalktığının görüleceğini söyledi.

Atlanta Fed, GDPNow modeli ile oluşan ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin tahmini yükseldi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 2,0'den yüzde 2,1'e çıktı.

ABD Federal Konut Kredisi İpotek Şirketi (Freddie Mac) tarafından açıklanan verilere göre, 22 Kasım ile sona eren haftada sabit faizli 30 yıl vadeli ortalama mortgage oranı 15 baz puan düşüşle yüzde 7,29'a indi. Dört haftalık toplam düşüş 50 baz puana ulaştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin ve Almanya'nın sorunlu dünyaya daha fazla istikrar ve kesinlik enjekte etmede aktif bir rol oynamak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 18 Kasım ile biten haftada 209 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

İngiltere’de bu yıl için yüzde 0,2’lik daralma beklentisi yüzde 0,6 büyümeye revize edilirken açıklamada, 2024 için ekonomik büyüme tahmini Mart’taki yüzde 1,8'lik öngörüden yüzde 0,7 seviyesine düşürüldü. Ekonominin 2025'te ise yüzde 1,4 büyüyeceği öngörüldü.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir